Při akutním selhání ledvin se upřednostňuje kontinuální náhrada

Podle průzkumu dávají evropští lékaři se specializací na intenzivní medicínu (tedy péči o nemocné se selháním jedné či více životních funkcí) při léčbě akutního poškození ledvin u kriticky nemocných pacientů přednost kontinuálním metodám náhrady funkce ledvin (CRRT, continuous renal replacement therapy). Důvodem je lepší hemodynamická stabilita, lepší terapeutický efekt plynoucí z odstranění cytokinů a snadnější kontrola bilance tekutin.

V rámci šetření vyplnilo celkem 272 členů Evropské společnosti intenzivní medicíny (218 z Evropy a 54 z jiných kontinentů) on-line dotazník. Respondenti měli v průměru 12 let zkušeností s prací na jednotkách intenzivní péče. Většina (92,6 %) byla zodpovědná za rozhodování týkající se renální substituční terapie. Polovina z nich uvedla, že používají obě metody − intermitentní (přerušovanou) hemodialýzu i CRRT, ale většina (88 %) dává přednost použití CRRT.

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/european-intensivists-prefer-crrt-to…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme