Výživa a pohyb

Při onemocnění ledvin pomáhá spíše zdravá strava než dietní omezení

Studie italských a australských vědců z roku 2016 naznačuje, že pacientům s chronickým onemocněním ledvin prodlužuje život, pokud jsou spíše podporování v tom, aby dodržovali obecné zásady zdravé stravy, než když je jim striktně doporučováno omezení nebo naopak zvýšení příjmu některých konkrétních živin.

Zdravá výživa snížila riziko úmrtí až o třetinu

Vědci založili své závěry na analýze údajů sedmi studií zahrnujících více než 15 tisíc osob. Za klíčové složky zdravé stravy zvolili zejména zeleninu, luštěniny, ovoce, celozrnné obiloviny s vysokým obsahem vlákniny a ryby. Zdravá stravy by také podle nich měla obsahovat málo červeného masa, soli a rafinovaných sacharidů.

V šesti ze sedmi studií, které byly přezkoumány, měli lidé dodržující principy zdravé výživy o 20 až 30 % nižší riziko předčasného úmrtí, konkrétně došlo k poklesu o 46 případů úmrtí na 1 000 obyvatel za dobu 5 let. Pozitivní vliv na snížení rizika chronického onemocnění ledvin prokázala také tzv. DASH dieta – dietní přístup k podpoře snížení vysokého krevního tlaku.

Nízkoproteinová strava doplněná o ketoanaloga vykázala přínos na oddálení dialýzy. A strava s vysokým podílem rostlinných bílkovin dokázala zlepšit zdravotní stav pacientů s chronickým onemocněním ledvin a snížit riziko úmrtnosti.

Bohatý jídelníček i s omezením?

Zdravá strava je důležitá v každém ohledu, a to i s ohledem na dietní doporučení při onemocnění ledvin. V sekci recepty najdete pestrou škálu pokrmů, které pro vás kontrolují nutriční specialistky z B. Braun právě s ohledem na stravovací doporučení při ledvinové dietě.

Ledvinám prospívá běžná zdravá strava

Mnozí pacienti s onemocněním ledvin jsou instruováni, aby dodržovali tzv. ledviny šetřící dietu a omezovali příjem zejména fosforu, draslíku, bílkovin a sodíku. Z nové studie vyplývá, že tento přístup nemusí být jediný, navíc nevykazuje takový vliv na snížení rizika předčasného úmrtí jako jiné přístupy. Ukazuje se, že na celkové zdraví pacientů a jejich delší přežití může mít větší vliv komplexní změna stravování a životního stylu než pouhé omezení některých nutrientů.

Zdroje: 
https://www.ckdnews.com
http://www.cjasn.asnjournals.org

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme