Příběhy z dialýzy s dobrým koncem

I v dialyzačních střediscích se mohou odehrávat příběhy se šťastným koncem, které dokumentují pozitivní skutečnost, že je u nás dárcovství orgánů od žijících dárců na vzestupu.
Jedním z takových je i případ Jitky Vacenovské, která v důsledku selhání ledvin strávila tři měsíce dojížděním na hemodialýzu a později se léčila peritoneální dialýzou. Nakonec ji zachránila vlastní maminka, která se rozhodla dceři ledvinu darovat. Úspěšná operace proběhla v CKTCH v Brně u sv. Anny. „Nyní mám v těle tři ledviny, avšak pouze jednu funkční, tu od maminky. Doufám, že mi vydrží co nejdéle, už jenom proto, že to pro mě byla ochotná udělat. Do smrti jí budu vděčná,“ dodává Jitka Vacenovská.

Podobný je i případ Pavla Jiráska a jeho bratra Martina z Plzeňského kraje. Pavel měl potíže s funkcí ledvin již od dětství, v roce 1998 pak u něj došlo k jejich úplnému selhání a skončil na dialýze. „Mou jedinou šancí vrátit se zpět do normálního života byla transplantace nové ledviny. Můj bratr mi nakonec daroval ledvinu svou, a tím mě vrátil zpět. Je skvělé být součástí takové rodiny,“ popisuje svou životní zkušenost Pavel Jirásek.

březen 2012

Zdroj: "bbraun.cz":http:// www.bbraun.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme