Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyZe zahraničních zdrojů Příliš mnoho soli a vysoký krevní tlak

Příliš mnoho soli a vysoký krevní tlak

Dlouhodobá konzumace stravy s vysokým obsahem soli způsobuje podle odborníků poškození krevních cév, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku.

Sůl versus vysoký krevní tlak

Vědci primárně neposuzovali vztah mezi příjmem soli a vysokým krevním tlakem. Přesto výsledky studie přinesly další důkazy o známém faktu, že strava bohatá na obsah soli je úzce spojena s vysokým krevním tlakem. A podporují také tvrzení odborníků, kteří doporučují sníženou spotřebu soli pro minimalizaci rizika vzniku vysokého krevního tlaku.

Sodík, kyselina močová a albumin

Nizozemští vědci sledovali příjem sodíku u přibližně 5,5 tisíců mužů a žen. Příjem sodíku byl zjišťován odebráním 24hodinových vzorků moče. V rámci výzkumu byl analyzován vztah mezi spotřebou sodíku a hladinou kyseliny močové a albuminu v moči, což jsou hodnoty určující míru poškození cév.

Příliš mnoho soli škodí cévám

Během průměrné doby sledování 6,4 let bylo diagnostikováno 878 nových případů hypertenze. Vyšší příjem sodíku byl spojen s rostoucí hladinou kyseliny močové a albuminu v průběhu času. Čím vyšší byly hladiny těchto látek v moči, tím větší bylo riziko vzniku vysokého krevního tlaku, pokud byl příjem soli ve stravě vysoký. Ti, jejichž příjem sodíku byl nejvyšší (6,2 g/den), měli ve srovnání s těmi, jejichž příjem byl naopak nejnižší (2,2 g/den), o 21 % větší pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku. Avšak respondenti, kteří měli vysoké hladiny kyseliny močové a jedli nejvíce soli, měli pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku větší o 32 %. Vysoká hladina albuminu v moči a nejvyšší příjem soli pak zvyšoval pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku dokonce o 86 %.

Zdroj: sciencedaily.com

21. 8. 2012 | Redakce Ledviny.cz | Ze zahraničních zdrojů

Komentáře

milan (30. 5. 2015 — 12:49)

Já bych to definoval jinak. Vysoký krevní tlak je způsoben nedostatkem draslíku, který umožňuje v nadledvinkách synteetizovat hormon, který tlak reguluje a dále draslík oproti sodíku umožňuje snadnější prostupnost buněčných membrán a tím lepší zásobování buňky. Řešení je opět jednoduché: Smíchejte normální sůl (chlorid draselný NaCl) se stejným množstvím draselné soli (KCl) a do konce života solte už jenom touto směsí. Během pár měsíců se krevní tlak sníží a opustí vás i mnoho dalších kardiovaskulárních problémů (je však rovněž zapotřebí jíst stravu s převahou zásadotvorných potravin!!!).

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.