Dialýza v dialyzačním středisku

Proč je dobré dodržovat naplánovanou dialyzační léčbu?

Zdravé ledviny filtrují krev 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Hemodialýza funguje pouze asi 12 až 16 hodin týdně. Každá minuta strávená na dialýze má proto zásadní význam pro udržení vašeho zdraví a kvalitního života. Zmeškaná dialyzační léčba může znamenat vážné komplikace související např. s abnormální hladinou některých důležitých látek nebo hromaděním tekutiny v těle.

Albumin

Albumin je bílkovina přítomná v krvi. Nízká hladina albuminu může způsobit únavu a může také zpomalit hojení ran nebo zvýšit riziko infekce. Může být důsledkem nedostatku bílkovin ve stravě, ale také nedostatečná hemodialýzy. Při vynechání léčby se v těle hromadí nadbytečná tekutina, což způsobí snížení koncentrace albuminu v krvi.

Hemoglobin a železo

Nízká hladina hemoglobinu nebo železa může způsobit pocit únavy v důsledku anémie. Při hemodialyzační léčbě můžete dostávat infuzí důležité léky, které pomáhají udržovat počet červených krvinek a hladinu železa na odpovídající hladině. Když vynecháte dialýzu, nedostanete důležitou dávku těchto léků.

Draslík

Draslík napomáhá správné funkci vašeho srdce a nervů. Příliš vysoká nebo příliš nízká hladina draslíku proto může způsobit významné zdravotní problémy. I když dodržujete dietu s nízkým obsahem draslíku, stále potřebujete dialýzu, abyste odstranili přebytečný draslík z vaší krve.

Fosfor

Udržovat hladinu fosforu v odpovídajícím rozmezí je důležité pro udržení zdravého stavu kostí a srdce. I když dodržujete dietu s nízkým obsahem fosforu a užíváte vazače fosfátů, stále potřebujete dialýzu, abyste odstranili přebytečný fosfor z vaší krve.

Vápník, parathormon a vitamín D

Stejně jako fosfor, také vápník, parathormon a vitamín D hrají důležitou roli při udržování zdravého stavu kostí. Při dialýze můžete dostávat důležité léky, které vám pomáhají udržovat hladinu vápníku, parathormonu a vitamínu D v odpovídajícím rozmezí. Zmeškaná dialýza způsobí, že tyto důležité léky nedostanete.

Tekutina

Dialýza filtruje vaši krev a odstraňuje přebytečnou tekutinu z těla. Pokud vynecháte dialyzační léčbu, dojde k hromadění tekutiny v organismu, což má za následek otoky, dušnost, sníženou chuť k jídlu a únavu.

Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/missed-dialysis-treatments-nu…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme