Prospěšnost chůze pro pacienty s onemocněním ledvin

Podle odborníků by osobám s onemocněním ledvin mohla pouhá chůze pomoci prodloužit život a snížit riziko nutnosti dialýzy nebo transplantace ledvin. Pacienti s chronickým onemocněním ledvin totiž často z nejrůznějších důvodů omezují své fyzické aktivity. Vědci se tedy zaměřili na to, zda i tak nenáročný pohyb, jako je chůze, může přispět k lepšímu zdraví těchto pacientů.

Chůze prodlužuje život

Zmíněné studie se zúčastnilo 6363 pacientů s chronickým onemocněním ledvin ve stadiu 3 až 5 v období od června 2003 do května 2013. Pacienti měli v průměru 70 let a byli sledováni průměrně 1,3 roku. Přítomnost dalších onemocnění, jako jsou např. kardiovaskulární choroby nebo diabetes, byl u pacientů, kteří provozovali chůzi i u těch bez pohybu, podobný.

Více než 21 % z nich udávalo, že chůze je jejich nejčastější formou pohybu. Během sledování se zjistilo, že ti, kteří ji vykonávali pravidelně, měli o 33 % nižší pravděpodobnost úmrtí a o 21 % menší pravděpodobnost, že budou nuceni zahájit dialýzu nebo podstoupit transplantaci ledvin.

Čím více, tím lépe

Čím častěji nemocní chodili, tím větší byl zdravotní přínos. Pacienti, kteří se pravidelně procházeli, tak při srovnání s těmi, kteří nechodili vůbec, měli výrazně pozitivnější výsledky:

  • chůze 1 až 2krát týdně – pravděpodobnost úmrtí nižší o 17 % a pravděpodobnost dialýzy nebo transplantace nižší o 19 %.
  • chůze 3 až 4krát týdně – pravděpodobnost úmrtí nižší o 28 % a pravděpodobnost dialýzy nebo transplantace nižší o 27 %.
  • chůze 5 až 6krát týdně – pravděpodobnost úmrtí nižší o 58 % a pravděpodobnost dialýzy nebo transplantace nižší o 43 %.
  • chůze 7krát týdně – pravděpodobnost úmrtí nižší o 59 % a pravděpodobnost dialýzy nebo transplantace nižší o 43 %.

    Zdroj: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-05/ason-wmh050914.php

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme