Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyAktuality Proteinové diety a zdraví ledvin

Proteinové diety a zdraví ledvin

Diety s vysokým s vysokým zastoupením bílkovin (tj. s obsahem bílkovin, který tvoří více než 25 % denního energetického příjmu nebo s více než 2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti na den) na bázi masných a mléčných výrobků bývají dnes doporučovány pro snížení tělesné hmotnosti a pro zlepšení celkového zdraví. Dosud však chybí přesvědčivé důkazy podporující efektivitu těchto dietních režimů. Existují totiž důvody k obavám z nežádoucích účinků těchto diet, včetně glomerulární hyperfiltrace (zvýšená filtrace v ledvinách, která může zhoršit funkci ledvin), hypertenze z důvodu zvýšeného příjmu sodíku či rizika ledvinových kamenů. Tyto nežádoucí vlivy vyvolané nevhodnou vysokoproteinovou dietou by mohly vést ke zvýšení výskytu chronického onemocnění ledvin v běžné populaci. Proto se zdá být z lékařského pohledu vhodné nepodporovat vysokoproteinové diety, zejména ty, které jsou založeny na masných a mléčných výrobcích, dokud nebude poskytnut jednoznačný důkaz o jejich bezpečnosti pro lidské zdraví.

srpen 2014

Zdroj: http://www.jrnjournal.org/…e/S1051-2276(14)00110–1/abstract

10. 9. 2014 | Redakce Ledviny.cz | Aktuality

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.