Výživa a pohyb

Proteinové diety a zdraví ledvin

Diety s vysokým s vysokým zastoupením bílkovin (tj. s obsahem bílkovin, který tvoří více než 25 % denního energetického příjmu nebo s více než 2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti na den) na bázi masných a mléčných výrobků bývají dnes doporučovány pro snížení tělesné hmotnosti a pro zlepšení celkového zdraví. Dosud však chybí přesvědčivé důkazy podporující efektivitu těchto dietních režimů.

Existují totiž důvody k obavám z nežádoucích účinků těchto diet, včetně glomerulární hyperfiltrace (zvýšená filtrace v ledvinách, která může zhoršit funkci ledvin), hypertenze z důvodu zvýšeného příjmu sodíku či rizika ledvinových kamenů. Tyto nežádoucí vlivy vyvolané nevhodnou vysokoproteinovou dietou by mohly vést ke zvýšení výskytu chronického onemocnění ledvin v běžné populaci.

Proto se zdá být z lékařského pohledu vhodné nepodporovat vysokoproteinové diety, zejména ty, které jsou založeny na masných a mléčných výrobcích, dokud nebude poskytnut jednoznačný důkaz o jejich bezpečnosti pro lidské zdraví.

Zdroj: 
http://www.jrnjournal.org 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme