Průmyslové chemikálie mohou mít negativní dopad na zdraví ledvin

Existují přesvědčivé důkazy, které naznačují, že některé chemické látky široce používané v nejrůznějších průmyslových odvětvích znečišťují životní prostředí a mohou mít negativní účinky na zdraví ledvin.

Látky PFAS jsou celosvětově všudypřítomné
=========================================

Vědci analyzovali výsledky studie o tzv. perfluoralkylových a polyfluoralkylových látkách (PFAS). Jedná se o velkou skupinou sloučenin, které nejsou biologicky odbouratelné. Jsou to látky odolné vůči chemikáliím, vysoce tepelně stabilní a dokážou odpuzovat vodu, olej a nejrůznější nečistoty. Používají se mimo jiné při výrobě přípravků sloužících k ošetření povrchů (např. textilií, papíru nebo obalů potravin) nebo jako složka hasicích pěn. Vlastnosti, pro které jsou tak užitečné v průmyslu, jsou zároveň důvodem, proč jsou tyto látky tak nebezpečné pro životní prostředí.
Byla zjištěna přítomnost PFAS v půdě, ve vzduchu a ve vodě ve všech regionech světa a napříč celým ekologickým potravinovým řetězcem, a proto jsou tyto sloučeniny nyní považovány za celosvětově všudypřítomné znečišťující látky.

PFAS zhoršují funkci ledvin
===========================

Vědci analyzovali celkem 74 studií zabývajících se vlivem PFAS na zdraví ledvin. Zjistili, že existuje mnoho nežádoucích účinků spojených s expozicí PFAS, včetně zhoršení funkce ledvin a dalších patologických mechanismů, které bývají spojeny s onemocněním ledvin, jako je např. oxidativní stres. Navíc jsou ledviny hlavní cestou jejich eliminace z těla. Uvedená zjištění tak naznačují, že PFAS mohou představovat významné celosvětové riziko pro zdraví ledvin.

Zdroj: https://www.kidneynews.org/kidney-news/current-issue/environmental-poll…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme