Původně nepotřebné orgány prokázaly svoji životaschopnost

Američtí nefrologové z Texasu nedávno provedli první studii zaměřenou na sledování výsledků transplantovaných ledvin, které byly původně považovány za nevhodné k transplantaci. Z jejich zjištění vyplývá, že tyto ledviny vykazují více než 90% míru přežití štěpu rok poté, co byly transplantovány příjemcům.

Přežití štěpu rok po transplantaci činilo 90 %
==============================================

Studie zkoumala výsledky transplantací 291 ledvin od 172 zemřelých dárců, které byly nejdříve odmítnuty jako nevhodné. Orgány nebyly přijaty k transplantaci z důvodu nízké kvality nebo příliš vysokého věku dárce.
Ledviny však byly následně využity v jiném zdravotnickém zařízení. Věk a zdravotní stav zvolených příjemců ledvin byl podobný jako u dárců orgánů. Výzkumníci sledovali u příjemců ledvin mimo jiné také míru přežití štěpu. Zjistili, že přežití štěpu po 90 dnech činilo 95,8 %, po 180 dnech 94,6 % a po 365 dnech 90,66 %.

Odmítnuté orgány si zaslouží nové přehodnocení
==============================================

Autoři studie zdůrazňují nutnost znovu přehodnotit kritéria určující vhodnost dárcovských orgánů pro transplantaci. Z výsledků studie podle nich jasně vyplývá, že i původně odmítnuté orgány si zaslouží důkladné přehodnocení, protože mohou být v některých případech přijatelné pro transplantaci u vhodně zvoleného příjemce. Jedná se zejména o ledviny, které byly vyřazeny z důvodu příliš vysokého věku dárce nebo jeho zdravotních komplikací.

Zdroj: https://www.kidney.org/news/kidneys-initially-deemed-unfit-transplant-p…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme