Retinopatie a mikroalbuminurie předpovídají snížení funkce ledvin

Diagnóza diabetické retinopatie (postižení oční sítnice při diabetu) a/nebo mikroalbuminurie (mírně zvýšená hladina albuminu v moči) předpovídají mnohem rychlejší meziroční pokles glomerulární filtrace u pacientů s diabetem II. typu.

Retinopatie, mikroalbuminurie a makroalbumiurie

Japonští vědci vycházeli z dat celostátní studie zkoumající komplikace u pacientů s diabetem 2. typu. Diabetická retinopatie je známým rizikovým faktorem pro mikroalbuminurii a mikroalbuminurie je rizikovým faktorem makroalbuminurie (výrazně zvýšené vylučování albuminu močí, znamenající sníženou funkci ledvin). Doposud však nebylo jasné, zda diagnóza diabetické retinopatie může předpovídat špatnou funkci ledvin.

Aby tento vzájemný vztah prozkoumali, analyzovali data 1475 pacientů s diabetem 2. stupně, které rozdělili do 4 skupin:

  • diabetici s normální hladinou albuminu v moči, bez diabetické retinopatie (773);
  • diabetici s normální hladinou albuminu v moči, s diabetickou retinopatií (279);
  • diabetici s mikroalbuminurií, bez diabetické retinopatie (277);
  • diabetici s mikroalbuminurií, s diabetickou retinopatií (146).

    Průměrná doba sledování byla 8 let.

    Rychlejší postup nemoci

    Pacienti, kteří na počátku studie měli v anamnéze alespoň jeden z uvedených rizikových faktorů (mikroalbuminurii nebo diabetickou retinopatii), měli mnohem vyšší pravděpodobnost, že se u nich objeví makroalbumiurie (zejména pokud měli mikroalbuminurii) než ti, kteří byli bez nálezu. Meziroční pokles glomerulární filtrace byl 2 až 3krát rychlejší ve skupině pacientů s oběma rizikovými faktory než v jiných skupinách.

    Podle autorů studie se mikroalbuminurie a diabetická retinopatie zdají být významnými faktory, podle kterých lze předvídat další progresi onemocnění ledvin.

    Zdroj: http://www.medscape.com/viewarticle/803422

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme