Rizika zvýšené konzumace červeného masa a masných výrobků

Vyšší příjem červeného masa a průmyslově zpracovaných masných výrobků (jako jsou např. uzeniny nebo masné konzervy) je podle nové německé studie spojen se zvýšeným rizikem chronického onemocnění ledvin. Naopak při vyšší konzumaci mléčných výrobků s nízkým obsahem tuků, ořechů a luštěnin by pravděpodobnost onemocnění ledvin měla být nižší.

Červené maso a masné výrobky zvyšují riziko onemocnění ledvin

Vědci studovali stravovací zvyklosti téměř 12 tisíc dospělých, kteří se zúčastnili studie zkoumající rizika vzniku aterosklerózy. Jejich věk se při zahájení výzkumu pohyboval mezi 44 a 66 lety. Po 23 letech sledování bylo u 2 632 osob diagnostikováno chronické onemocnění ledvin 3. stupně, tedy poškození ledvin se středním poklesem glomerulární filtrace (snížení o 25 %).

U jedinců, kteří konzumovali největší množství červeného masa a průmyslově zpracovaných masných výrobků, bylo zjištěno o 23 % vyšší riziko vzniku chronického onemocnění ledvin než u těch s nejnižším příjmem těchto potravin. Naopak osoby s nejvyšší spotřebou ořechů, luštěnin a mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku měly v porovnání s těmi, kteří podobné potraviny konzumovali nejméně často, významně nižší riziko chronického onemocnění ledvin (o 19 % u ořechů, o 17 % u luštěnin a o 25 % u mléčných výrobků).

Důležitý je zdroj bílkovin, ne jejich množství

Výzkumníci dále odhadují, že nahrazení 1 porce červeného masa a masných výrobků za 1 porci ořechů, luštěnin nebo mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku může být spojeno s významným snížením rizika chronického onemocnění ledvin (o 18 % u ořechů, o 20 % u luštěnin a o 31 % u mléčných výrobků). Uvedená zjištění tak podle autorů studie ukazují, že potenciální vliv na rozvoj onemocnění ledvin má spíše volba zdroje bílkovin než jejich celkový příjem. Tyto předpoklady je však třeba potvrdit dalšími studiemi.

Zdroje: www.renalandurologynews.com/chronic-kidney-disease-ckd/ckd-linked-to-hi…
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28065493

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme