Riziko akutního selhání ledvin vyvolané kontrastní látkou může být přeceňované

Je možné, že riziko nefropatie spojené s podáním kontrastní látky z důvodu radiologického vyšetření může být přeceňováno. Výsledky rozsáhlé americké studie překvapivě ukazují, že riziko akutního selhání ledvin u pacientů, kterým byla podána kontrastní látka, se statisticky významně neliší od těch, kteří takto vyšetřeni nebyli.

Akutní poškození ledvin

Akutní poškození ledvin představuje náhlé a často nevratné poškození funkce ledvin. Klíčová pro úspěšnou léčbu je především příčina vzniku selhání. Jednou z možných příčin může být také podání kontrastní látky hospitalizovaným pacientům pro lepší zobrazení anatomických struktur při radiologickém vyšetření.

Kontrastní látka je pro selhání ledvin pravděpodobně méně riziková

Vědci hodnotili téměř 6 milionů případů hospitalizace. Zjistili, že k akutnímu poškození ledvin došlo u 5,5 % pacientů, kterým byla podána kontrastní látka, a u 5,6 % osob, které tuto proceduru nepodstoupily. Podle autorů studie překvapivé výsledky jejich výzkumu naznačují, že riziko akutního poškození ledvin, které bývá připisováno podání kontrastní látky, může být pravděpodobně mnohem nižší, než se všeobecně předpokládá.

Zdroje: www.renalandurologynews.com/contrast-nephropathy/aki-risk-associated-wi…
http://bmcnephrol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12882-016-0385-5

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme