Rozdíl mezi dnem a nocí

Podvýživa je významnou příčinou nadměrné úmrtnosti dialyzovaných pacientů. Častá noční domácí hemodialýza má, ve srovnání s konvenční třikrát týdně poskytovanou hemodialýzou, mnoho nesporných výhod. K hlavním benefitům patří zejména prakticky neexistující dietní omezení a mnohem vyšší celková účinnost dialýzy. Vědci se snažili zjistit, zda tyto výhody noční dialýzy budou mít vliv také na zlepšení nutričního příjmu, se zvláštním důrazem na příjem bílkovin.

Po přechodu z konvenční dialýzy na častou noční hemodialýzu se příjem bílkovin u pacientů významně zvýšil. V souvislosti s tím výrazně vzrostl i příjem fosfátů, avšak hladina fosfátů v séru se nezvýšila i přesto, že pacienti užívali pouze zanedbatelné množství vazačů fosfátů.

Z výsledků výzkumu vyplývá, že častá noční hemodialýza má pozitivní vliv na příjem potravy, zejména příjem bílkovin a mohla by tak pomoci zlepšit nutriční stav u podvyživených pacientů.

květen 2012

Zdroj: "jrnjournal.org":http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(11)00158-0/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme