Ryby a zelenina pro zdravější ledviny

Stravovací zvyklosti souvisí s rizikem mnoha chronických onemocnění. Taiwanští vědci zkoumali spojení mezi stravovacími zvyklostmi a funkcí ledvin u dospělých s diabetem 2. typu.

Více než 600 diabetiků rozdělili na tři skupiny podle jejich obvyklé stravy − 1. strava s vysokým obsahem tuků (maso, masné výrobky, mořské plody, tučná jídla, vejce), 2. zelenina a ryby a 3. tradiční čínské jídlo (sójové výrobky, rýže, nudle, kořenová zelenina, ořechy). Jako klinické ukazatele funkčnosti ledvin použili poměr albumin/kreatinin v moči, kreatinin v moči a hodnoty glomerulární filtrace. Konzumace stravy zahrnující zeleninu a ryby byla spojena s významným snížením kreatininu a mírným zvýšením glomerulární filtrace. Tradiční čínská strava vyvolala pouze mírné snížení kreatininu a mírné zvýšení glomerulární filtrace. Jídlo s vysokým obsahem tuku nebylo ve vztahu s žádným ukazatelem funkce ledvin. Výsledky studie naznačují, že zdravá strava představující častou konzumaci ryb a zeleniny může souviset s ukazateli lepší funkce ledvin při diabetu 2. typu.

červen 2013

Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23706976

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme