Ryby a zelenina pro zdravější ledviny
Stravovací zvyklosti souvisí s rizikem mnoha chronických onemocnění. Taiwanští vědci zkoumali spojení mezi stravovacími zvyklostmi a funkcí ledvin u dospělých s diabetem 2. typu.
Více než 600 diabetiků rozdělili na tři skupiny podle jejich obvyklé stravy − 1. strava s vysokým obsahem tuků (maso, masné výrobky, mořské plody, tučná jídla, vejce), 2. zelenina a ryby a 3. tradiční čínské jídlo (sójové výrobky, rýže, nudle, kořenová zelenina, ořechy). Jako klinické ukazatele funkčnosti ledvin použili poměr albumin/kreatinin v moči, kreatinin v moči a hodnoty glomerulární filtrace. Konzumace stravy zahrnující zeleninu a ryby byla spojena s významným snížením kreatininu a mírným zvýšením glomerulární filtrace. Tradiční čínská strava vyvolala pouze mírné snížení kreatininu a mírné zvýšení glomerulární filtrace. Jídlo s vysokým obsahem tuku nebylo ve vztahu s žádným ukazatelem funkce ledvin. Výsledky studie naznačují, že zdravá strava představující častou konzumaci ryb a zeleniny může souviset s ukazateli lepší funkce ledvin při diabetu 2. typu.
červen 2013