Scintigrafie ledvin

Scintigrafie neboli zkráceně „scinti“ je vyšetřovací metoda z oboru nukleární medicíny. Pro zobrazení orgánů využívá detekce radioaktivního záření, které je vyzařováno z těla vyšetřované osoby po předchozím podání malého množství radioaktivní látky, nejčastěji nitrožilně. Scintigrafie má široké využití, slouží k vyšetření nejrůznějších orgánů lidského těla, např. ledvin, kostí, srdce, plic či štítné žlázy.

Princip metody

Scintigrafie zobrazuje rozmístění radioaktivní látky po jejím podání do organismu. V případě vyšetření ledvin radioaktivní látka prostupuje ledvinami a vylučuje se do moči. Pacientovi je nejprve podáno tzv. radiofarmakum, což je radioaktivní látka, která má krátký poločas rozpadu, tj. její radioaktivita velmi rychle vymizí, při tom však vyzáří přebytečnou energii ve formě tzv. gama záření. To je zachyceno speciální scintilační kamerou, a vytvoří se tak obraz, kde jsou zvýrazněny zóny s vysokým obsahem radiofarmaka. Odhalíme tak oblasti, které danou látku zvýšeně hromadí, nebo naopak oblasti, které nedokážou danou látku absorbovat. Určitá radiofarmaka se více či méně hromadí v místech některých chorobných procesů.

Bez rizika

Vyšetření není nebezpečné, protože radioaktivní záření, které radiofarmaka uvolňují, je srovnatelné s jedním rentgenovým vyšetřením. Neprovádí se pouze u těhotných. Pokud žena kojí, lze vyšetření provést, ale je většinou třeba kojení na nějakou dobu přerušit.

Výsledky

Scintigrafie může pomoci odhalit nejrůznější poškození ledvin, např. anatomickou vadu nebo nádor, únik moči z vývodného systému, překážku v odtoku moči. Na základě výsledků může lékař navrhnout další léčbu. Za normálních okolností postupuje látka rovnoměrně oběma ledvinami. Po vyloučení látky do moči lze její aktivitu postupně pozorovat v močovodech a močovém měchýři. V případě neobvyklého nálezu radioaktivní látka prostupuje nerovnoměrně. Zobrazí se zúžení močovodů nebo úplná zástava odtoku moči do měchýře. Místo s vyšší aktivitou se zobrazí odlišnou barvou. Může se jednat o zvýšeně prokrvený nádory. Únik radioaktivní látky z ledvin nebo močovodů zobrazí místo jejich poranění.

Zdroje:

http://vysetreni.vitalion.cz
http://www.mou.cz
http://www.ulekare.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme