Selhání ledvin významně zasahuje do života mladých lidí

Selhání ledvin u mladých lidí je podle nové studie spojeno s nižší kvalitou života. Ve srovnání s jejich zdravými vrstevníky také významným způsobem omezuje jejich zaměstnanost, nezávislost a mezilidské vztahy.

Mladí lidé se selháním ledvin čelí psychosociálním problémům

Mladí dospělí, u nichž je v důsledku selhání ledvin nutná dialýza nebo transplantace, čelí specifickým psychosociálním problémům, které se starších pacientů již tolik netýkají. Stále není zcela zřejmé, do jaké míry selhání ledvin ovlivňuje jejich sociální postavení, duševní zdraví a životní styl.
Britští vědci analyzovali významné dosud publikované studie hodnotící sociodemografické parametry, psychické zdraví a životní styl u mladých lidí ve věku 16–30 let se selháním ledvin, kteří jsou buď léčeni dialýzou, nebo podstoupili transplantaci ledvin. Celkem se jednalo o 60 studií zahrnujících více než 15 tisíc účastníků. Převážně šlo o mladé osoby, kteří v dětství prodělali transplantaci.

Mladí pacienti s náhradou funkce ledvin měli nižší kvalitu života

Ve srovnání se zdravými vrstevníky měli mladí pacienti s náhradou funkce ledvin nižší kvalitu života (léčba na dialýze vykazovala horší výsledky ve srovnání s transplantací). Měli větší pravděpodobnost toho, že budou nezaměstnaní, že budou žít u rodičů, že nebudou mít partnera ani žít v manželství. U aspektů týkajících se vysokoškolského vzdělání, konzumace alkoholu a kouření nebyly zjištěny žádné rozdíly.
Výsledky studie tak naznačují, že i přesto, že většina mladých lidí se selháním ledvin podstoupí transplantaci, může tento zdravotní hendikep významně ovlivnit jejich budoucí kvalitu života a plnění životních cílů.

Zdroj: "https://medicalxpress.com/news/2017-10-kidney-failure-effects-psychosoc…":http://

"http://cjasn.asnjournals.org/content/early/2017/10/19/CJN.04760517":http://

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme