Snižování hladiny cholesterolu při chronickém onemocnění ledvin

Lidé trpící chronickým onemocněním ledvin mají vyšší riziko rozvoje srdečních a cévních chorob. To je důvod, proč je důležité mít pod kontrolou hladinu cholesterolu v krvi. Je možné, že vám lékař předepíše vhodné léky. Ke snížení vysoké hladiny cholesterolu lze však přispět také vhodnou změnou životního stylu. Zde jsou dva způsoby, jak nastartovat lepší kontrolu hladiny cholesterolu.

Změňte jídelníček

  • Základem nízkocholesterolové diety je její vyvážená energetická hodnota, což především znamená - nepřejídat se.
  • Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků a cholesterolu, jako je plnotučné mléko, sýry a tučné maso. Vybírejte si spíše nízkotučné mléčné výrobky a libové maso.
  • Jezte alespoň dvě porce ryb týdně. Losos, tuňák nebo sleď obsahují dostatek omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko onemocnění srdce.
  • Používejte oleje, které obsahují nenasycené tuky: řepkový, olivový, sójový nebo slunečnicový.
  • Čtěte pozorně údaje na potravinách a vyhněte se potravinám s trans-tuky (vznikají během průmyslové výroby potravin při hydrogenaci tuků a podílejí se na zvyšování cholesterolu v krvi, jsou obsaženy např. v některých pekárenských výrobcích s delší trvanlivostí nebo v instantních pokrmech).
  • Jezte ovoce a zeleninu (druhy povolené při ledvinné dietě). Obsahují vlákninu, která snižuje absorpci cholesterolu z potravy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Pokrmy připravujte nejlépe dušením, vařením, pečením nebo zapékáním. Vyvarujte se smažení a opékání na velkém množství tuku.

Pohybujte se

Cvičení je další možností, jak přirozeným způsobem snížit hladinu cholesterolu. Postačí svižná procházka každý den či jakákoliv jiná fyzická aktivita, důležité je, aby byla vykonávána pravidelně. Dostatek pravidelného pohybu pomůže snížit hladinu cholesterolu až o 10 %.

Zdroje:
http://www.davita.com
http://www.toplekar.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme