Sójové mléko a krevní tlak u diabetiků s nefropatií

29 pacientů s diabetem 2. typu a nefropatií se zúčastnilo studie, ve které byli náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedna část pacientů po dobu 4 týdnů konzumovala stravu obsahující sójové mléko, druhá část pak stravu obsahující kravské mléko.
Průměrný věk pacientů byl 51 ± 10 let a index tělesné hmotnosti 28 ± 4. Konzumace sójového mléka měla za následek významné snížení systolického krevního tlaku ve srovnání s konzumací kravského mléka. Mezi oběma skupinami nebyly zjištěny žádné významné rozdíly ohledně vlivu na kardiovaskulární riziko a funkci ledvin.

červen 2013

Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(13)00043-5/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme