Srdce a onemocnění ledvin

Kardiovaskulární choroby jsou v České republice hlavní příčinou úmrtí. Dobře známa je také jejich úzká souvislost s chronickým onemocněním ledvin. Vysoký krevní tlak (hypertenze), diabetes, chudokrevnost a porušený metabolismus vápníku a fosforu jsou komplikace doprovázející onemocnění ledvin, které mohou být příčinou k srdečně-cévních chorob.

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze zvyšuje napětí cévních stěn. Poškození se týká cév v celém těle, včetně těch, které zásobují krví srdce a ledviny. Regulace krevního tlaku může snížit nebo eliminovat riziko srdečního onemocnění a poškození ledvin. Na pokles krevního tlaku mají zásadní vliv změny životního stylu, zejména úprava stravovacích návyků a redukce nadbytečných kil. Pomoci mohou také léky na snížení krevního tlaku.

Diabetes

Zvýšená hladina krevního cukru (glukózy) při diabetu poškozuje cévy, což se týká i ledvin i srdce. Cukrovka tak není jen jednou z hlavních příčin onemocnění ledvin, ale je také významným rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění.

Anémie

Ledviny produkují hormon erytropoetin, který je nezbytný pro tvorbu červených krvinek. Snížená tvorba hormonu z důvodu poklesu funkce ledvin způsobuje anémii, tedy nedostatek červených krvinek. Hlavní úlohou červených krvinek je transport kyslíku po celém těle, jejich nedostatek znamená snížený přísun kyslíku do tkání. Srdce tak začne pracovat s rychlejší frekvencí, což má za následek ztluštění stěny levé komory srdce. Tento stav se nazývá hypertrofie levé komory a zvyšuje riziko srdečního selhání nebo náhlou srdeční zástavu.

Hladiny vápníku a fosforu

Správně fungující ledviny udržují hladinu vápníku a fosforu v rovnováze. Poškozené ledviny nejsou schopny vykonávat tuto funkci, dochází k poruše metabolismu fosfátů a vápníku a hladina fosforu v krvi se zvyšuje. Za tohoto stavu roste riziko ischemické choroby srdeční, tedy onemocnění, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvení srdce z důvodu aterosklerózy srdečních (koronárních) tepen. Vysoké hladiny fosfátů přispívají ke kalcifikaci (ukládání vápenatých sloučenin) v srdci a cévách.

Zdroj: http://www.yourkidneys.com/kidney-education/Symptoms-and-diagnosis/Your…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme