Srdeční selhání je stále častější

V České republice umírá nejvíce lidí na kardiovaskulární onemocnění. Nejčastěji se jedná o diagnózu srdeční selhání. Každý rok lékaři odhalí kolem 40 tisíc případů srdečního selhání a jejich počet stále narůstá. Celkem u nás trpí tímto onemocněním přibližně 200 tisíc lidí.

Srdeční selhání je chronické onemocnění, při kterém srdce není schopné dodávat dostatek kyslíku a živin periferním tkáním a nepumpuje dostatečně krev ze vzdálenějších míst těla, takže se zde krev hromadí. Podle odhadů může srdeční selhání postihovat dvě až tři procenta dospělé populace. Mezi současnými čtyřicátníky se rozvine srdeční selhání u jednoho z pěti, onemocní každý třetí současný pětapadesátník. Nad 70 let ho má deset procent lidí. Obvykle se srdeční selhání rozvine po prodělaném infarktu, další častou příčinou je onemocnění cév, které přivádějí krev do srdce. Významnými rizikovými faktory pro rozvoj choroby je vysoký tlak, diabetes či obezita, tedy faktory, kterým lze předcházet.

srpen 2017

Zdroj: http://zdravi.euro.cz/denni-zpravy/z-domova/petina-cechu-nad-40-let-je-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme