Stoleté výročí narození vynálezce umělé ledviny

Před 100 lety, 14. února 1911, se v nizozemském Leidenu narodil vynálezce umělé ledviny Willem Johan Kolff.

Prototyp svého vynálezu, který později zachránil miliony lidských životů, zkonstruoval za druhé světové války v provinční nemocnici za pomoci párkových střívek a plechovek od džusu. V téže době spoluzaložil v Nizozemí první evropskou krevní banku. Životy zachraňoval Kolff za války nejen s pomocí svého lékařského umění. V nemocnici také schovával stovky lidí, kteří se snažili vyhnout nacistickým pracovním táborům.

V roce 1950 přesídlil Kolff do USA, kde strávil zbytek své vědecké kariéry. Podílel se i na vytvoření prvního umělého srdce a v roce 1982 byl členem týmu, který jej poprvé voperoval do těla pacienta. Willem Johan Kolff, který byl podle svých kolegů skutečným vizionářem, zemřel před dvěma lety ve věku nedožitých 98 let. Za svého života získal více než desítku čestných doktorátů z univerzit po celém světě a více než stovku prestižních mezinárodních ocenění. O problematice umělých orgánů publikoval řadu knih a stovky článků.

únor 2011

Zdroj: http://svetzdravotnictvi.cz/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme