Psychologická podpora

Stres u pacientů s onemocněním ledvin

Dialyzační léčba přináší pacientům mnohá omezení. Terapie je časově náročná, pacienti navíc musí každodenně užívat léky a dodržovat dietní doporučení nebo omezený příjem tekutin. To vše může vést až k extrémnímu emočnímu stresu, který může významně přispívat ke zhoršení zdravotního stavu.

Naučte se zvládat stres

Naučit se zvládat stres, může pomoci také lépe zvládat vaše onemocnění. Existuje několik velmi jednoduchých a účinných způsobů, jak se vypořádat se stresem, a každý si může zvolit metodu, která mu bude více vyhovovat.

  • Meditace – zahrnuje mentální „únik“ od každodenní zátěže. Někomu pomůže jednoduché cvičení jógy, jiní se rozhodnou meditovat při relaxační procházce v lese. Můžete také jednoduše jen tak v klidu 15 minut sedět a vyčistit si hlavu od všech myšlenek.
  • Pohyb – jakákoliv forma fyzické aktivity, kterou vám schválí váš ošetřující lékař, může pomoci zmírnit stres. Ideální je dodržovat 20–30 minut pohybu třikrát týdně, ať už jde o jízdu na kole, plavání či obyčejnou chůzi.
  • Mluvit o svých potížích – promluvit si s někým o vlastních problémech je osvědčenou metodou, jak lépe zvládat zátěžové situace. Může to být přítel nebo člen rodiny, prostě někdo, kdo vám bude naslouchat a kdo vás podpoří.
  • Vzdělávat se – zjistěte si co nejvíce informací o vašem onemocnění, o dialýze a o tom, co můžete udělat pro zlepšení vašeho zdravotního stavu. Začnete tím, že budete dodržovat rady a doporučení vašeho ošetřujícího lékaře.
  • Myslet pozitivně – dialýza může být vždy chápána buď jako prokletí, nebo naopak požehnání, které udržuje člověka naživu. Každý pacient se musí sám rozhodnout, jak se k ní postaví.

Zdroj: http://www.rsnhope.org/health-library/managing-stress-kidney-patients-f…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme