Sůl souvisí s poruchami imunity

Všeobecně je známa spojitost vyššího příjmu soli s rizikem vzniku vysokého krevního tlaku a následného nebezpečí poškození ledvin. Množství soli v naší stravě by však mohlo také souviset se stavy, kdy se imunitní systém vzbouří proti buňkám našeho vlastního těla.

Sůl a autoimunitní choroby

Výsledkem abnormální reakce imunitního systému jsou tzv. autoimunitní choroby, jako např. diabetes 1. typu, roztroušená skleróza, revmatická artritida a další. Ke zvýšení rizika vzniku těchto nemocí přispívá pravděpodobně také dědičnost, ale zásadní vliv mohou mít i jiné faktory jako např. prodělané infekce, kouření nebo výživa.

Nyní se vědci domnívají, že mají první důkaz, že se na vzniku těchto nemocí může podílet i množství soli v naší stravě.

Vědci vyšetřovali oblast imunitního systému, která souvisí s projevem autoimunitních chorob. Snažili se zjistit, jak vznikají lymfocyty Th17, což jsou tzv. pomocné T lymfocyty (Th lymfocyty), které produkují protizánětlivou látku interleukin 17. Identifikovali gen zapojený do procesu tvorby lymfocytů Th17. Jeho úlohou je zvyšovat vychytávání soli ze střeva. A v laboratorních podmínkách zjistili, že sůl potencuje produkci lymfocytů Th17.

Také myši krmené stravou s vysokým obsahem soli v rámci dalšího experimentu měly větší pravděpodobnost vzniku onemocnění podobného roztroušené skleróze.

Jeden z faktorů

Sůl by podle odborníků mohla mít podobný účinek jako dalších faktory vyvolávající autoimunitní onemocnění. Je však ještě příliš brzy, aby bylo možné interpretovat výsledky výzkumu a činit spolehlivé závěry o tom, co tato zjištění znamenají pro lidi s autoimunitními chorobami. Navíc v současnosti probíhají další studie u pacientů s vysokým krevním tlakem, který je také způsoben vysokým příjmem soli. Ty se pokoušejí zjistit souvislost mezi zvýšeným příjmem soli a autoimunitními chorobami.

Zdroj: http://www.bbc.co.uk/news/health-21685022

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme