Světový den ledvin 2018 – ženy a chronické onemocnění ledvin

Chronické onemocnění ledvin představuje narůstající celosvětový zdravotní problém, který může končit až selháním ledvin a v některých případech i předčasným úmrtím. Toto onemocnění postihuje přibližně 195 milionů žen na celém světě a je v současné době 8. nejčastější příčinou úmrtí u žen s téměř 600 tisíci případy úmrtí ročně.

Lupusová nefropatie a infekce ledvin
=====================================

Riziko rozvoje chronického onemocnění ledvin je u žen nejméně stejně vysoké jako u mužů a může být dokonce vyšší. Podle některých studií se chronické onemocnění u žen ve srovnání s muži vyskytuje s větší pravděpodobností, průměrně u 14 % žen a u 12 % mužů. Ženy častěji trpí např. lupusovou nefropatií či infekcemi ledvin.
Lupusová nefritida je onemocnění ledvin způsobené autoimunitním onemocněním s názvem systémový lupus erythematosus (neboli SLE), což je porucha, při které imunitní systém těla napadá vlastní buňky a orgány. Při SLE mohou být mimo jiné zasaženy právě ledviny. Lupus způsobuje chronický zánět ledvin a může významným způsobem narušit jejich fungování.
Bakteriální infekce ledvin neboli pyelonefritida je (jako většina infekcí močových cest) u žen častější a riziko jejího vzniku se zvyšuje v těhotenství. K úspěšné léčbě je, jako u většiny onemocnění ledvin, nezbytná včasná diagnostika a léčba.

Rozdílný přístup k dialýze a transplantaci
===========================================

Počet žen na dialýze je celosvětově nižší než počet mužů. Kromě skutečnosti, že progrese chronického onemocnění bývá u žen pomalejší, je důvodem také nižší povědomí o onemocnění vedoucí k pozdnímu nebo žádnému zahájení dialýzy u žen a nerovný přístup ke zdravotní péči v některých zemích.
Rozdílný mezi oběma pohlavími je celosvětově také přístup k transplantaci ledvin, a to většinou z důvodů sociálních, kulturních či psychologických. Je překvapivé, že dokonce i v některých zemích, kde se transplantace ledvin běžně provádí a zdravotní péče je poskytována na stejné úrovni mužům i ženám, ženy častěji darují ledviny, avšak s menší pravděpodobností se stávají příjemci orgánu.
Letošní mezinárodní den ledvin tak zdůrazňuje především jasnou potřebu řešit otázky spravedlivého přístupu ke zdravotní péči pro ženy v globálním měřítku, který v současné době chybí, a zvýšit informovanost a edukaci s cílem usnadnit ženám přístup k odpovídající léčbě.

Zdroj: http://www.worldkidneyday.org/2018-campaign/2018-wkd-theme/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme