Světový den ledvin upozornil na důležitost prevence i v době pandemie

Světový den ledvin připadá každoročně na měsíc březen. Ten letošní, který se kvůli koronavirové pandemii musel obejít bez hromadných osvětových akcí, se zaměřil především na důležitost kontroly zdravotního stavu ledvin po závažnějším průběhu Covidu 19 a také na význam očkování proti Covidu 19 u pacientů na dialýze.

Rozhodnutí, které zachránilo život
=====================
Tváří letošního Světového dne ledvin v České republice se stal herec Karel Zima, který téměř před 3 lety daroval svou ledvinu hudebníku Karlu Vaňkovi. Oba muži nejsou ani příbuzní a nebyli ani velkými kamarády. Potkali se jen párkrát při natáčení. Přesto Karel Zima učinil nevšední rozhodnutí a nabídl se svému jmenovci jako dárce orgánu. Pro Karla Vaňka, který trpěl polycystickým onemocněním ledvin, šlo doslova o záchranu života.  „Přišlo mi nespravedlivé, že já mám dvě zdravé a on obě nemocné. Takhle mi to přijde mnohem spravedlivější,“ glosoval tehdy s úsměvem nápad na transplantaci herec Karel Zima. Zákrok, který byl proveden v Transplantačním centru FN Plzeň, proběhl bez komplikací. Oba muži se v současné době těší dobrému zdraví. Karel Zima byl také nedávno jako rizikový pacient očkován proti Covidu 19 a vyzývá všechny, kteří s očkováním váhají, aby se naočkovat nechali.

Prevence je základ
=====================
Operace navíc přiměla herce ke zdravějšímu životnímu stylu. Zároveň se jako mediálně známá osobnost pustil do veřejné osvěty s tím, že prevenci v době covidové považuje ještě za důležitější než dřív. A souhlasí s ním i odborníci: „Lidé, kteří byli kvůli Covid 19 hospitalizováni, by měli docházet na preventivní vyšetření ledvin. Ideálně 3 měsíce po úplném vyléčení a pak znovu za další půl roku,“ apeluje na veřejnost MUDr. Vladimír Vojanec, primář dialyzačního střediska B. Braun Avitum na pražské Bulovce.

Jak pečovat o ledviny v době covidové
=====================
Na Světový den ledvin se dříve otevíraly dveře většiny dialyzačních středisek a nefrologických ambulancí široké veřejnosti a lékaři tak mohli vyšetřit tisíce lidí. V současné epidemické situaci, kdy kontaktní preventivní akce není možná, doporučuje primář dialyzačního střediska na pražské Bulovce Vladimír Vojanec, aby si každý alespoň vyplnil test na www.ledvinovakalkulacka.cz a pokud je po covidu, aby požadoval po svém praktikovi kontrolu laboratorně.

Zdroj: https://www.bbraun.cz/cs/spolecnost/tiskove-centrum/herec-karel-zima-zi…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme