Prevence a zdravý životní styl

Tělu škodí i pouhé 2 týdny bez pohybu

Malá studie vědců z Newcastleské univerzity ukázala, že i pouhých 14 dnů s významným omezení fyzické aktivity se může negativně projevit na našem zdravotním stavu a ovlivnit zdravotní parametry související s diabetem 2. typu nebo kardiovaskulárním onemocněním. Dobrou zprávou je, že při opětovném navýšení fyzické aktivity se všechny nepříznivé ukazatele opět brzo vrací do normálu.

Po 14 dnech inaktivity klesla zdatnost a zhoršily se metabolické parametry 

Výzkumu se zúčastnilo 28 zdravých dospělých pravidelně provozujících pohybovou aktivitu. Průměrný věk dobrovolníků byl 32 let (18 žen) a jejich průměrný index tělesné hmotnosti (BMI) činil něco přes 24 (BMI do 24,9 se považuje za normální hmotnost). Fyzickou aktivitu účastníků studie za normálních okolností představovalo běžně 10 000 kroků denně a jednalo se spíše o rutinní pohyb. Plánovaná fyzická aktivita zahrnovala maximálně dvě hodiny cvičení týdně.

Vědci požádali účastníky studie, aby na 14 dní výrazně omezili svou aktivitu. Průměrně tak jejich doba pohybové aktivity klesla přibližně o 100 minut denně (z 10 000 kroků na 1500 kroků). Na začátku studie a po dvou týdnech bez pohybu byly u všech zúčastněných provedeny zdravotní testy. Bylo zjištěno, že po pouhých 2 týdnech bez pohybu poklesla kardiorespirační zdatnost klesla o 4 %, obvod pasu se zvýšil téměř o třetinu palce (0,85 cm). Jaterní tuk se zvýšil o 0,2 % a celkový tělesný tuk vzrostl o 0,5 %. Zvýšila se také inzulínová rezistence a mírně vzrostly hladiny triglyceridů (typ krevních tuků) v krvi. Čtrnáct dní po obnovení fyzické aktivity se všechny zjištěné parametry vrátily k původním hodnotám.

I mírná aktivita pomáhá

Výsledky studie jsou dalším důkazem podporujícím význam fyzické aktivity pro zdraví člověka. Ukazují, jak snadno lze přijít o tyto benefity i při krátké době bez pohybu. A naznačují, že i velmi mírné zvýšení pohybové aktivity může mít významný pozitivní efekt na lidské zdraví.

Zdroj: 
https://medicalxpress.com/news/2019-09-weeks-couch-body.html https://www.ncl.ac.uk/press/articles/latest/2019/09/inactivitystudy/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme