Prevence a zdravý životní styl

Tipy pro ledviny šetřící dietu

Se snižující se funkcí ledvin se organismus stále hůře zbavuje odpadních látek a přebytečných minerálů a nemocné ledviny navíc k jejich odstranění vynakládají stále větší úsilí. Hlavním principem ledvinné diety je proto omezení bílkovin, fosforu, draslíku a sodíku.

Rady a tipy pro dodržování vaší diety

  • Pijte s rozumem – můžete pít vodu z vodovodu nebo neperlivou balenou vodu, minerálku či ochucenou perlivou vodu. Nezapomeňte však, že koupená balená voda může být obohacena o sodík, draslík nebo fosfáty. Vhodnou alternativou může být i doma připravený čaj nebo ovocný nápoj.
  • Dejte přednost čerstvému masu - připravujte pokrmy raději z čerstvého drůbežího a vepřového masa. Masné výrobky (konzervy, salámy) obsahují větší množství sodíku, draslíku a fosfátů.
  • Zkuste vegetariánskou stravu – zařaďte do jídelníčku také bezmasá zeleninová jídla. Ta navíc obsahují méně nasycených tuků a prospívají tak vašemu srdci.
  • Doplňujte antioxydanty – pomáhají tělu bojovat s chronickým zánětem spojeným s onemocněním ledvin, srdečně-cévními chorobami nebo rakovinou. Jezte ovoce a zeleninu bohatou na antioxidanty – jablka, třešně, červené hrozny, zelí, květák, česnek, cibule, červené papriky, brokolice atd.
  • Jezte správné bílkoviny - vyberte si jako zdroj bílkovin vaječné bílky a ryby s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Alespoň polovinu z celkového příjmu proteinů pokryjte z těchto vysoce kvalitních zdrojů, abyste získali všechny esenciální aminokyseliny. Vaječné bílky mají velmi nízký obsah fosforu, ryby jako je losos, pstruh a tuňák pomáhají svým obsahem omega-3 ryby mastných kyselin tlumit zánět spojený s onemocněním ledvin a srdce.
  • Omezte tuky - vyměňte nezdravé živočišné tuky za olivový olej a margaríny bez obsahu nebezpečných trans-nenasycených mastných kyselin.

Zdroj: http://www.davita.com/kidney-disease/diet-and-nutrition/diet-basics/foo…

Inspirace při ledvinové dietě

Získat správný poměr bílkovin již nemusí být problém. Nahlédněte do naší sekce s recepty a objevte hned několik receptů vhodných pro pacienty s onemocněním ledvin. Naše recepty pro vás kontrolují nutriční specialistky společnosti B. Braun a pod každým návodem je rozepsán poměr nutričních hodnot.

Vyzkoušejte například snadnou přípravu grilovaného pstruha plněného plátky citrónu. Recept naleznete v naší kategorii recepty.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme