Výživa a pohyb

Tipy pro zdravé srdce při ledvinné dietě

Chronické onemocnění ledvin je spojováno s vyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění. V prevenci těchto potíží hrají důležitou úlohu také vaše stravovací návyky. Úpravou jídelníčku můžete aktivně zpomalovat progresi onemocnění srdce a cév, zlepšit svou prognózu, případně snížit riziko jejich vzniku. 

Dieta pro zdravé srdce i ledviny

  • Snižte konzumaci červeného masa, zejména průmyslově zpracovaných masných výrobků. Červené maso obsahuje více nasycených tuků a cholesterolu než jiné druhy masa, jako jsou ryby a kuřecí nebo krůtí maso. Pokud máte rádi červené maso, omezte velikost porce a vybírejte libovější části masa.
  • Omezte konzumaci živočišných tuků a přidaného cukru.
  • Vybírejte si potraviny s nízkým obsahem fosfátů. Snížená funkce ledvin omezuje jejich schopnost efektivně odstraňovat fosfáty z těla močí. Vysoká hladina fosforu v krvi poškozuje naše cévy. Vyvarujte se zejména průmyslově zpracovaných potravin obsahujících fosfátová aditiva. Ideální je připravovat pokrmy převážně z čerstvých surovin.
  • Zjistěte si, jaká je vaše hladina draslíku v krvi a jak moc byste měli omezit draslík ve stravě. Draslík se obvykle vyskytuje v různých druzích ovoce a zeleniny (banán, brambory, špenát, sušené ovoce, aj.), v rybách a mořských produktech, v mléčných výrobcích, fazolích a ořeších. Doporučené množství draslíku ve stravě závisí na stadiu onemocnění ledvin. Rané formy onemocnění ledvin, jako je stupeň 1–3, nemusí vyžadovat omezení draslíku.
  • Snižte příjem sodíku. Omezení sodíku pomáhá udržovat krevní tlak a množství tělesných tekutin v rovnováze. Nejedná se jen o dosolování doma připravených jídel, ale zejména o omezení konzumace průmyslově zpracovaných potravin, které mají často vysoký obsah soli.

Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/heart-healthy-diet-tips/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme