Transplantace diabetických ledvin je lepší než zůstat na čekací listině

Nový výzkum odhalil, že transplantace „vysoce rizikových“ ledvin od zemřelých dárců s diabetem představuje pro mnoho pacientů větší pravděpodobnost přežití, než kdyby zůstali na čekací listině.

Ledviny diabetických dárců snížily úmrtnost o 9 %

Vědci z Pensylvánské univerzity z americké Filadelfie srovnávali údaje přibližně 8 tisíců příjemců diabetických ledvin a více než 126 tisíců příjemců ledvin od nediabetických dárců. Při průměrné době sledování 9 let měli příjemci ledvin diabetických dárců o 9 % nižší celkovou úmrtnost ve srovnání s pacienty, kteří zůstávali na čekací listině na neurčito, nebo jim nakonec byl voperován orgán od dárce bez diabetu.

Diabetické ledviny mohou některým pacientům prodloužit život

Transplantace ledvin od dárců s diabetem je obecně spojena s vyšším rizikem úmrtí ve srovnání s transplantací nediabetických ledvin. Autoři studie však mají za to, že u vhodných kandidátů mohou ledviny od diabetického dárce zkrátit čekání na nový orgán a v ideálním případě i snížit riziko úmrtí nemocných zařazených na čekací listině. Zdá se, že zřejmě nejpřínosnější je tento přístup pro pacienty s vysokým rizikem úmrtí a s předpokládanou dlouhou čekací dobou, kam patří např. osoby s diabetem. Naopak pro pacienty mladší 40 let nepředstavovala transplantace ledvin od diabetických dárců přínos v podobě nižší úmrtnosti.

Zdroje: www.renalandurologynews.com/transplantation/donor-kidney-with-diabetes-…
http://cjasn.asnjournals.org/content/12/6/974

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme