Transplantace ledvin infikovaných hepatitidou neinfikovaným příjemcům

Transplantologie se stále potýká s nedostatkem orgánů pro pacienty na čekací listině. Přímo působící antivirové látky, které jsou spojeny s vysokou mírou vyléčení hepatitidy C a zvládnutelnými vedlejšími účinky otevírají nové možnosti, jak navýšit množství dostupných orgánů o vysoce kvalitní ledviny od zemřelých dárců infikovaných virem hepatitidy C. Lékařům z americké Filadelfie se totiž podařilo vyléčit infekci hepatitidy C u 10 pacientů, kteří dostali ledviny od zemřelých dárců, kteří byli infikovaní virem hepatitidy C.

Antivirové léky vyléčily hepatitidu C u pacientů po transplantaci

V roce 2016 začali výzkumníci z lékařského centra Pensylvánské univerzity ve Filadelfii zkoumat účinnost transplantací od dárců s hepatitidou C. Ledviny byly transplantovány pacientům ve věku 40 až 65 let, kteří na nový orgán čekali nejméně rok a půl. Pacienti a jejich rodiny byli důkladně prověřeni, aby bylo jisté, že rozumí příslušným zdravotním rizikům, která takovýto zákrok obnáší.

Po transplantaci ledvin mělo všech 10 pacientů pozitivní test na hepatitidu C. Všichni podstoupili 12týdenní antivirovou terapii. První údaje ze studie ukázaly, že tato léčba účinně vyléčila hepatitidu C u všech pacientů.

Infikované ledviny i pro neinfikované kandidáty na transplantaci

Prozatímní výsledky studie ukazují, že léčba hepatitidy C u pacientů po transplantaci, vyvolaná voperováním orgánu od zemřelého dárce s pozitivním nálezem onemocnění, je úspěšná. Naznačují tak, že infikované ledviny by mohly být k dispozici i pro neinfikované kandidáty na čekací listině a že by se tato metoda mohla stát jednou z alternativ pro zkrácení čekacích lhůt na transplantaci.

Zdroje:
www.renalandurologynews.com/transplantation/hepatitis-c-infected-kidney…
www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1705221#t=article

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme