Transplantace a podmínky

Transplantace ledvin je přínosná i pro starší pacienty

Doposud nebyla transplantace ledvin obecně nabízena starším pacientům (> 75 let) kvůli rizikům vyplývajícím ze zákroku. Rovněž nebylo jasně stanoveno, zda je transplantace u pacientů v tomto věku přínosná. Nová studie však naznačuje, že starší pacienti, kteří získali ledvinu od podobně starého dárce, zůstávají po celý život bez dialyzační péče. Je čas přehodnotit zavedenou běžnou praxi?

Je správné transplantovat orgán staršímu pacientovi?

Většina pacientů chronickým onemocněním ledvin jsou starší lidé. Průměrný věk pacientů se selháním ledvin se pohybuje okolo 63 let. Nejlepší dostupnou léčbou je bezpochyby transplantace ledvin. Přežití a kvalita života po transplantaci jsou výrazně lepší ve srovnání s dialýzou. Vzhledem k obecnému nedostatku dárcovských orgánů však nastává morální dilema, pokud jde o starší pacienty. Je správné transplantovat orgán staršímu pacientovi, když na novou ledvinu čeká i mladší pacient a má před sebou mnohem delší naději na dožití? Jedním z řešení je transplantovat starším pacientům orgány od podobně starých zemřelých osob. To však vyvolává otázky, zda tento typ transplantace vlastně „stojí za to“, tj. zda by orgány od seniorů fungovaly správně a zda by to pro staršího příjemce znamenalo zdravotní přínos.

Studie ukázala výborné přežívání štěpu i pacientů

V publikované studii byly analyzovány údaje 138 příjemců orgánů ve věku 75 let a starších, kterým v letech 2002 až 2015 byla transplantována ledvina od zemřelého dárce podobného věku. Přežívání pacientů po jednom roce činilo přibližně 82 %, po pěti letech pak 60 %, zatímco míra přežití štěpu po 1 roce činila asi 96 %, po pěti letech pak 93 %. Výzkum tak naznačuje, že starší pacienti skutečně mají z transplantace ledvin prospěch, i když dárcovský orgán pochází od starší osoby. Přežití štěpu se ukázalo jako vynikající, přičemž téměř všichni pacienti zůstali po celý život bez dialýzy. Do budoucna tak možná bude třeba znovu zvážit přístup k podobným zákrokům.

Zdroj: https://www.era-edta.org/en/wp-content/uploads/2020/02/200226_Press_Rel…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme