Transplantované ledviny přežívají déle

Životnost transplantovaných ledvin se během posledních 30 let výrazně zlepšila. V letech 1986 až 1995 fungovalo pět let po transplantaci 75 % transplantovaných ledvin. V letech 2006 až 2015 se toto číslo zvýšilo na 84 %. Mezinárodní studie však ukazuje, že zmíněný trend začíná v posledních letech stagnovat.

84 % transplantovaných ledvin má životnost delší než 5 let

Transplantované ledviny v průměru přežívají 15 až 20 let. Pokud ledvina přestane pracovat, pacient se znovu vrací na čekací listinu na další transplantaci. Druhá nebo dokonce třetí transplantace je však složitější, protože zajištění další odpovídající shody mezi dárcem a příjemcem je stále obtížnější. V praxi to často znamená návrat k dialyzační léčbě. Takovému trendu může zabránit pouze prodloužení životnosti transplantovaného orgánu.

Údaje více než 100 000 osob z celé Evropy, které prodělaly transplantaci ledviny v letech 1986 až 2016 ukazují, že se za posledních 30 let dosáhlo značného pokroku. Mezi lety 1986 a 1995 fungovalo jeden rok po transplantaci 87 % transplantovaných ledvin a po pěti letech pak 75 % orgánů. Mezi rokem 2006 a 2015 se tato čísla zvýšila na 92 % fungujících orgánů rok po transplantaci a na 84 % pět let po transplantaci.

Pokrok v imunosupresivní léčbě je nezbytný

Nejmarkantnější byl tento pokrok v letech 1986 až 2000. Za posledních 15 let se už nijak výrazně nezlepšil. Podle odborníků se tento stagnující trend nedá uspokojivě vysvětlit ani měnícím se profilem dárců a příjemců v posledních letech, kteří mají v průměru vyšší věk a více souběžných nemocí. Řešení je podle nich možné hledat spíše v oblasti inovace imunosupresivní léčby pacientů, která se používá k prevenci odmítnutí ledviny imunitním systémem příjemce.

Zdroj: 
https://www.medicalxpress.com/news/2018-07-transplanted-kidneys-survive…;
https://www.kidney-international.org

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme