Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyŽivot s dialýzou Triglyceridy ve stravě dialýzovaných

Triglyceridy ve stravě dialýzovaných

Triglyceridy nebo též triacylglyceroly jsou tuky obsažené nejen v potravě, ale také v našem těle. Jsou nejčastějším typem tuku v krvi. Jsou zdrojem energie a ukládají se v těle ve formě tukových zásob. Vysoké hladiny triglyceridů však mohou zvýšit riziko onemocnění srdce a cév.

Triglyceridy a dialyzovaní pacienti

Lidé na dialýze mají vyšší pravděpodobnost srdečně-cévních chorob než běžná populace. Toto zvýšené riziko je způsobeno onemocněním ledvin i dalšími typickými zdravotní problémy těchto pacientů, jako je cukrovka a vysoký krevní tlak. V dietě dialyzovaného hrají klíčovou roli bílkoviny, protože pomáhají bojovat proti infekci, budovat svalovou hmotu a obnovovat tkáně. Z důvodu zvýšené potřeby bílkovin může být proto pro nemocné na dialýze náročnější omezit příjem tuků. Některé potraviny s vysokým obsahem bílkovin totiž zároveň obsahují vysoké množství triglyceridů.

Peritoneální dialýza versus hemodialýza

Pacienti na peritoneální dialýze vyžadují stravu bohatší na bílkoviny než ti na hemodialýze. Proteiny jsou totiž přes peritoneální membránu odstraněny při každé výměně dialyzačního roztoku. V důsledku zvýšeného příjmu bílkovin ve stravě tak pacienti na peritoneální dialýze konzumují více tuku než hemodialyzovaní pacienti. Příčinou zvýšené hladiny triglyceridů u pacientů s peritoneální dialýzou může být také obsah glukózy v jejich dialyzátu, která může být následně ukládána v těle ve formě tuku.

Ideální hladina triglyceridů

Hladinu triglyceridů lze zjistit pomocí krevních testů. Optimálně by měla být nižší než 1,7 mmol/l. Vyšší hodnoty často doprovázejí i zvýšené hodnoty cholesterolu. Zvýšené hodnoty doprovázejí onemocnění cukrovkou, obezitou, u selhání ledvin nebo alkoholismus. Extrémně vysoké hodnoty nad 11 mmol/l ohrožují pacienta akutní pankreatitidou a vyžadují okamžitou léčbu.

Mějte triglyceridy pod dohledem

  • Omezte příjem tuků. Vybírejte si nízkotučné zdroje bílkovin, jako jsou ryby, drůbež, libové maso a vaječné bílky.
  • Omezit příjem sacharidů. Vyhýbejte se sladkostem.
  • Konzumujte stravu bohatou na omega-3 mastné kyseliny. Tučné ryby, jako je losos, tuňák, pstruh a makrela.
  • Hlídejte si hladinu krevního cukru, pokud máte diabetes.
  • Omezte konzumaci smažených pokrmů. Používejte k přípravě jídel spíše pečení, grilování, vaření nebo vaření v páře.
  • Odstraňte ze syrového masa všechen tuk a kůži z drůbeže.
  • Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem tuku, jako jsou tučné sýry a další mléčné výrobky, sýry.
  • Místo másla a sádla používejte raději olivový nebo řepkový olej.
  • Omezte konzumaci alkoholu.
  • Provozujte pravidelně fyzickou aktivitu.
  • Nekuřte.
  • Udržujte přiměřenou tělesnou hmotnost. Pokud je to nutné, snižte denní příjem kalorií.

Zdroje: http://www.davita.com/…lysis/e/8474 http://www.labtestsonline.cz/…cerides.html?…

31. 1. 2013 | Redakce Ledviny.cz | Život s dialýzou

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.