Úspěchy projektu umělé ledviny

Přibližně 2 miliony lidí po celém světě trpí chronickým selháním ledvin a toto číslo velmi rychle narůstá. S tím souvisí také zvyšující se počty pacientů čekajících na transplantaci ledviny.

Problém by mohl v budoucnu vyřešit americký projekt „The Kidney Project” („Projekt ledvina”) zaměřený na vývoj umělé ledviny. Jedná se o zařízení, které tvoří dvě části. Jeden oddíl obsahuje silikonový nano-filtr, který filtruje tekutiny a odpadní látky, zatímco bílkoviny a buňky ponechává v krevním řečišti. Druhá část zařízení by měla zajišťovat další biologické funkce skutečné ledviny. Celý přístroj je koncipován tak, aby mohl být implantován do břišní dutiny, napojen na oběhový systém a poháněn tlakem krve. Nebude tak nutný žádný zdroj elektrické energie ani vnější čerpadlo. U pacientů s takovýmto umělým orgánem rovněž odpadne nutnost užívat imunosupresivní léky, které jsou nezbytné pro transplantaci. Výzkumný tým plánuje klinické zkoušky na pacientech do roku 2017.

Zdroj: http://medgadget.com/2012/10/artificial-organ-waiting-list-coming-soon-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme