Užívání fytoterapeutik u pacientů na dialýze nebo po transplantaci ledviny

Fytoterapeutika neboli bylinné přípravky jsou velmi oblíbené nejen u zdravých lidí, nýbrž také u lidí trpících chronickou ledvinnou nedostatečností nebo pacientů s transplantovanou ledvinou. O možných vedlejších účincích či rizicích této léčby však máme jen málo informací. Na 7. fytoterapeutickém kongresu v Berlíně představil nefrolog dr. Rainer Nowack z dialyzačního centra v nemocnici v Lindau výzkum, jehož cílem bylo podchytit příjem těchto preparátů právě u pacientů s chronickou ledvinnou nedostatečností nebo pacientů po transplantaci ledviny.

Co a proč pacienti užívali?

Průzkum byl prováděn v 5 bavorských nefrologických centrech. Pacienti v dotazníku vyplňovali údaje nejen o užívání nejrůznějších bylinných přípravků, ale také minerálních látek či vitamínů.
Průzkumu se zúčastnilo 45 transplantovaných a 119 dialyzovaných ve věku přibližně 60 let. Celkově se ukazuje, že příjem těchto produktů je relativně vysoký, zkoumaní pacienti konzumovali pravidelně nejméně dva z nich. Celkem šlo o 41 různých rostlinných preparátů. Nejčastěji pacienti užívali minerální látky, vitamíny, fytoterapeutika, bylinné čaje a citrusové šťávy. Jako důvod uvádějí zejména zvyšování výkonnosti, posilování imunity (echinacea), podporu prokrvení (ginkgo) nebo boj s depresí (třezalka).
Jedna zvláštnost na závěr: muži překvapivě vypili více bylinkového čaje než ženy.

Shrnutí na závěr

Konzumace fytoterapeutik je jak u pacientů na dialýze tak po transplantaci velmi rozšířená. Pacienti však své ošetřující lékaře o užívání těchto produktů a dalších volně prodejných léků často vůbec neinformují. Dokonce se zdá, že neurologové projevují o tyto informace jen malý zájem, většinou se svých pacientů ani nezeptají.

Stále tak zůstává nezodpovězena otázka, zda fytoterapeutika a další volně prodejná léčiva skutečně znamenají pro tyto pacienty riziko. Potenciální rizika jistě existují a jsou právě zkoumána v dalších studiích. Pacientům lze tedy jen doporučit, aby užívání těchto medikamentů oznámili svým ošetřujícím nefrologům. A pokud by neprojevili zájem, informovat alespoň svého praktického lékaře. A důležitá rada na závěr: Fytoterapeutika a další podobné preparáty není vhodné konzumovat ve větších množstvích, což mimo jiné také znamená vzdát se např. své denní dávky dvou litrů „dobrého“ heřmánkového čaje.

Zdroje: http://www.dialyse.de, Einsatz von Heilpflanzen bei Nierenkranken

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme