Užívání syntetické marihuany − riziko pro ledviny

Podle nových vědeckých zjištění může být užívání syntetických kanabinoidů, známých také jako „spice“ nebo „K2“, potenciálně velmi nebezpečné pro zdraví ledvin.

Selhání ledvin

V šesti státech USA bylo hlášeno 16 nových případů akutního selhání ledvin po kouření syntetických kanabinoidů. Většina pacientů, kromě jedné patnáctileté dívky, byli muži ve věku 15−33 let (v průměrném věku 18,5). Pacienti začali po několika dnech kouření „syntetické marihuany“ trpět příznaky selhání ledvin, stěžovali si na silné bolesti břicha, zvracení a nevolnost. Všichni postižení navštívili pohotovost a následně byli hospitalizováni. Žádný z pacientů neměl v anamnéze renální dysfunkci.

Nebezpečná syntetika

Syntetické kanabinoidy jsou produkty získané z přírodních rostlin, které se postříkají určitými chemikáliemi. Mírně napodobují psychoaktivní účinky účinné látky v konopí zvané THC.

Zdravotní účinky kouření těchto látek jsou považovány za rizikovější než běžné konopí. Poslední vědecké nálezy naznačují, že rekreační užívání syntetického konopí může vést k psychóze trvající až několik měsíců. K obecným příznakům spojeným s užitím těchto drog patří zejména paranoidní chování, třes, hypertenze, zvracení a rychlý srdeční tep.

Očekávání intenzivnějších účinků, než vyvolává marihuana, snadný přístup, dostupnost a nemožnost jejich detekce pomocí běžně používaných testů přispívá k rostoucímu zneužívání těchto látek, zejména u dospívajících.

Zdravotníci by si měli být vědomi možného účinků těchto produktů na ledviny a v neobjasněných případech akutního selhání ledvin se dotazovat na možné užívání těchto drog.

Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/articles/256466.php

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme