V USA je zaměstnanost pacientů na dialýze nízká

Přestože je v současnosti ve Spojených státech zaměstnanost pacientů zahajujících dialyzační léčbu vyšší, než tomu bylo v minulosti, stále zůstává poměrně nízká. Příčinou je z velké části také to, že pacienti opouštějí svoje pracovní místo ještě dříve, než u nich dojde k rozvoji selhání ledvin. Tato zjištění vyplývají z nedávno provedené studie a zdůrazňují nutnost lépe porozumět specifickým problémům spojeným se zaměstnáváním lidí v pokročilém stadiu chronického onemocnění ledvin.

Zaměstnaná byla méně než čtvrtina pacientů na dialýze

Američtí výzkumníci zkoumali trend v zaměstnanosti mezi pacienty ve věku 18-54 let, kteří zahájili dialýzu v letech 1996 až 2013. Zjistili, že zaměstnanost u pacientů, kteří zahájili dialýzu během doby studie činila pouze 23–24 %. 38 % pacientů, kteří byli zaměstnáni 6 měsíců před diagnózou selhání ledvin, přestalo pracovat v době zahájení dialyzační léčby.
Pacienti, kteří zahájili dialýzu mezi lety 2008 a 2013, měli v porovnání s pacienty, kteří zahájili dialýzu mezi lety 1996 a 2001, 4,7% nárůst pravděpodobnosti, že budou zaměstnáni.
Autoři studie však připomínají, že neměli k dispozici informace o jednotlivých finančních a pracovních podmínkách pacientů, což znesnadnilo odhalení specifických důvodů nízké zaměstnanosti na začátku dialýzy.

Hledá se řešení pro podporu zaměstnanosti pacientů na dialýze

Výzkum nastolil několik důležitých otázek, které je třeba řešit, např. jak zajistit, aby pacienti v době zahájení dialýzy byli schopni i nadále zůstat ve svém zaměstnaní a jak lze obecně podpořit zaměstnanost těch pacientů, kteří odešli z práce z důvodu svého onemocnění. Možným řešením by mohlo být zlepšení přístupu k lékařské péči, včetně včasného vyšetření nefrologem, zvýšení dostupnosti domácí dialýzy, případně zavedení vhodných predialyzačních programů na podporu zaměstnanosti u této skupiny pacientů.

Zdroj:

https://eurekalert.org/pub_releases/2018-01/ason-see011218.php

http://cjasn.asnjournals.org/content/early/2018/01/18/CJN.06470617.abst…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme