V USA klesá počet pacientů na dialýze

V USA výskyt případů konečného stádia onemocnění ledvin během posledních 10 let stagnuje nebo dokonce sporadicky vykazuje klesající tendenci. Pravděpodobně poprvé v této zemi poklesl i absolutní počet nových pacientů na dialýze za rok, a to i navzdory tomu, že populace narůstá.

Pravděpodobná vysvětlení tohoto trendu jsou následující: 1. Pozdější nástup pacientů na dialýzu. Program časného nástupu na dialýzu byl zpochybněn. Studie prokazují, že pozdější zahájení dialýzy neohrožuje pacienta horšími výsledky. 2. Navzdory tomu, že roste počet starších pacientů zahajujících dialyzační léčbu, poznání, že ne všichni starší pacienti vyžadují dialýzu, vede k častější nabídce paliativní léčby starým a velmi starým pacientům se selháním ledvin. 3. Fungují strategie zpomalující progresi onemocnění ledvin − blokáda angiotenzinu, agresivnější léčba hypertenze a diabetu a kvalitnější léčba přechodných forem selhání ledvin (např. glomerulonefritidy).

září 2013

Zdroj: http://www.thekidneydoctor.org/2013/10/dialysis-patient-numbers-declini…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme