Vaječný bílek místo masa pro snížení hladiny fosforu

Výzkum, který provedli vědci z Neapolské univerzity, naznačuje, že nahradí-li hemodialyzovaní pacienti ve stravě maso a ryby částečně za vaječný bílek, sníží tím hladinu fosforu v séru, aniž by narušili příjem bílkovin.

„Bílková dieta“ způsobila pokles hladiny fosforu
=================================================

Studie se zúčastnilo 23 pacientů na hemodialýze a bez diabetu (průměrný věk 53 let, 15 mužů a 8 žen) s hyperfosfatémií (definovanou jako hladina fosforu vyšší nebo rovna 1,6 mmol/l). Po dobu 3 měsíců část pacientů nahradila ve třech hlavních jídlech týdně ryby nebo maso za vaječný bílek. Ostatní pokračovali v konzumaci své obvyklé středomořské stravy. Vaječné bílky mohly být zařazeny vždy pouze jednou denně na oběd nebo večeři. Jedna porce masa (120 g) byla nahrazena 5,5 vaječnými bílky (150 g), jedna porce ryby pak 6 bílky. Pacienti pokračovali v užívání předepsaných léků, včetně vazačů fosfátů.
Po 3 měsících u pacientů ve skupině s „bílkovou dietou“ hladiny sérového fosforu významně poklesly až na průměrných 1,58 mmol/l. Naproti tomu v kontrolní skupině s běžnou stravou průměrná hladina fosforu činila 2,13 mmol/l. Hmotnost a složení těla (posuzováno bioelektrickou impedanční analýzou nebo podle hladiny sérového albuminu) zůstaly u všech pacientů nezměněny. Při analýze dotazníků týkajících se celkového příjmu stravy během celé studie výzkumníci nenašli žádné rozdíly v příjmu energie a bílkovin.

Vaječný bílek jako nástroj kontroly fosfatémie
==============================================

Živočišné bílkoviny jsou podle autorů studie významným zdrojem fosforu v séru u pacientů na dialýze. Maso a ryby obsahují přibližně 60 % biologicky dostupného fosforu, zatímco vaječné bílky mají velmi nízký obsah fosforu, ale jsou bohatým zdrojem bílkovin. Částečné nahrazení masa a ryb vaječným bílkem by tak podle nich mohlo představovat užitečný nástroj pro kontrolu hladiny fosforu v séru u hemodialyzovaných pacientů.

Zdroj: https://www.renalandurologynews.com/hyperphosphatemia/replacing-meat-wi…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30459073

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme