Vařené maso může ovlivnit stanovení glomerulární filtrace
Konzumace vařeného masa může zvýšit hladinu kreatininu v séru tak významně, že sníží stanovený výpočet míry glomerulární filtrace. To v některých případech může vést k chybné klasifikaci chronického onemocnění ledvin u pacientů s diabetem.
Více kreatininu
Při vaření dochází v mase k přeměně kreatinu na kreatinin. Po jeho konzumaci se tak přechodně zvýší hladina kreatininu v séru. Pro vyšetření na glomerulární filtraci není běžně vyžadováno, aby pacienti byli na lačno. Podle autorů nedávného výzkumu však uvedené výsledky naznačují, že by pacienti před testem měli z jídelníčku vyloučit alespoň vařené maso.
Vařené maso ovlivňuje výsledky
Výzkumu se zúčastnilo 64 dospělých pacientů s diabetem 1. typu (14 %) nebo 2. typu (86 %) v různých stupních chronického onemocnění ledvin a 16 zdravých dobrovolníků. Všem účastníkům studie byl podán masitý pokrm. Vzorky krve byly odebrány před jídlem (nalačno) a 1, 2 a 4 hodiny po jídle.
Do dvou hodin po konzumaci vařeného masa došlo u všech zkoumaných skupin pacientů (i u zdravých dobrovolníků) k výrazným změnám v testovaných hodnotách. Významně se zvýšila sérová hladina kreatininu a snížila se hodnota glomerulární filtrace. 4 hodiny po jídle již žádné změny objeveny nebyly.
Přesností k optimální léčbě
Autoři studie zdůrazňují význam uvedených výsledků pro optimální léčbu diabetických pacientů, u nichž má přesné určení stupně chronického onemocnění ledvin zásadní význam pro volbu nejvhodnějšího postupu v léčbě. Jejich výzkum také dokazuje, jak důležité jsou odběry po nočním lačnění.
Vliv diety na odhadovanou funkci ledvin jasně ukazují i výsledky 24hodinového sběru moči před ranními odběry. Výhodou takového sběru je nejen přesnější stanovení funkce ledvin, ale i možnost posouzení nutričního stavu vyšetřovaného − metabolismu bílkovin, denního příjmu soli a určení ztrát bílkovin močí.