Vegetariánství u pacientů s chronickým onemocněním ledvin

Vegetariánství je velmi starý způsob stravování, kterému je nutno přiznat některé zdravotní výhody. Nedávné studie prokázaly, že úprava stravy charakterizovaná sníženým příjmem živočišných bílkovin a zvýšenou spotřebou rostlinných potravin, může ovlivnit riziko úmrtí z kardiovaskulárních příčin. Navíc biologická dostupnost fosfátu z rostlinných bílkovin je nižší než u živočišných proteinů. Tyto údaje poukazují na možné přínosy pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin. Potenciální nevýhody vegetariánství pro takovéto nemocné se však objevují v případě, když je vegetariánská strava spojená s příliš omezeným příjmem bílkovin nebo nedostatečným příjmem energie. Zejména tyto hodnoty je třeba u pacientů dodržujících výhradně vegetariánskou dietu hlídat.

září 2013

Zdroj: http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(13)00159-3/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme