Většina pacientů s chronickým onemocněním ledvin trpí dlouhodobými bolestmi

Američtí vědci analyzovali údaje týkající se bolesti a užívání léků proti bolesti u 308 pacientů s chronickým onemocněním ledvin v predialyzačním období. Většina pacientů (60,7 %) trpěla chronickými bolestmi. Silnější bolesti udávali pacienti s artritidou, nemocní užívající 12 a více léků a ti s omezenými tělesnými funkcemi. Jak se dalo očekávat, silnější bolest byla spojena s intenzivnějším užíváním léků proti bolesti, často však nevhodných pro pacienty s onemocněním ledvin nebo se špatným dávkováním.

Uvedená zjištění tak potvrzují skutečnost, že chronická bolest je běžným jevem u osob s chronickým onemocněním ledvin a u některých pacientů je dokonce spojena s rizikovým užíváním léků proti bolesti. Autoři výzkumu proto doporučují věnovat větší pozornost bezpečné léčbě bolesti u nemocných s chronickým onemocněním ledvin.

únor 2015

Zdroj: http://www.nephrologynews.com/articles/110730-most-patients-with-chroni…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme