Více ovoce a zeleniny
Nové výzkumy v oblasti nefrologie a hypertenze vyzdvihují význam hydrogenuhličitanu pro zpomalení progrese chronických chorob ledvin. Původní údaje byly získány při studiích na zvířecích modelech. U krys krmených kyselinotvornou stravou (způsobuje v těle kyselou reakci, snižuje pH) se vyvinula metabolická acidóza (překyselení organizmu) a byl u nich zaznamenán poměrně rychlý pokles glomerulární filtrace (GFR). Ten mohl být zmírněn podáváním hydrogenuhličitanu sodného (jedlá soda neboli soda bikarbona). Zajímavé je, že zásaditá dieta na bázi sóji měla na zvířata podobný efekt. To vše naznačuje, že stejně účinné by mohlo být prosté snížení příjmu kyselinotvorné stravy, tedy převážně masa.
Dieta doporučovaná pro pacienty s hypertenzí má vysoký obsah ovoce a zeleniny. Ovoce a zelenina působí v organizmu alkalicky a může nahradit příjem hydrogenuhličitanu v léčbě některých pacientů. Tato strava má však také vysoký obsah draslíku, což je třeba pečlivě sledovat u pacientů s nízkou GFR. Výsledky uvedené analýzy tak alespoň částečně vysvětlují škodlivé účinky stravy s vysokým obsahem živočišných bílkovin u pacientů s chronickým onemocněním ledvin.
srpen 2012
Zdroj: http://renalfellow.blogspot.cz/2012/08/more-fruit-please_14.html?m=1