Náhrada funkce ledvin

Více současných nemocí zvyšuje riziko dialýzy

Současný výskyt více onemocnění, tzv. komorbidit, může podle nové studie zvýšit riziko selhání ledvin a zahájení dialýzy u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Dvěma a více komorbiditami trpěli zejména starší pacienti, kuřáci nebo jedinci s proteinurií.

3 další nemoci 3krát vyšší riziko selhání ledvin

V taiwanské studii bylo průměrně 6,4 let sledováno téměř 1500 pacientů s chronickým onemocněním ledvin stupně 3–5. Ti, kteří trpěli minimálně 3 komorbiditami měli 3krát vyšší riziko zahájení dialýzy ve srovnání s těmi bez současné existence dalších onemocnění. Pravděpodobnost existence více komorbidit byla u pacientů starších než 65 let 1,7krát vyšší než u těch, kteří takového věku ještě nedosáhli. Dále 1,5krát vyšší u pacientů s proteinurií oproti těm bez proteinurie a 2krát vyšší u kuřáků ve srovnání s nekuřáky.

Přibližně 42 % pacientů trpělo vícečetnými komorbiditami a 94 pacientů během sledování zemřelo. Nejčastěji měli pacienti spolu s onemocněním ledvin diagnostikovanou také hypertenzi (66,8 %), diabetes (32,4 %) nebo hyperlipidémii (12,3 %). Dalšími komorbiditami byly cerebrovaskulární onemocnění, maligní onemocnění, onemocnění jater, anémie, ischemická choroba srdeční, dna, onemocnění pojivové tkáně, městnavé srdeční selhání a tuberkulóza.

Počet komorbidit ovlivňuje prognózu 

Autoři studie se domnívají, že důkladná diagnostika komorbidit u pacientů s chronickým onemocněním ledvin poskytuje jednoduchou a snadno použitelnou metodu usnadňující prognózu dalšího vývoje jejich choroby.

Zdroj: https://www.renalandurologynews.com/chronic-kidney-disease-ckd/ckd-pati… https://www.mdpi.com/2077-0383/7/12/493 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme