Vitamin C u pacientů na hemodialýze

U pacientů na dialýze, kteří kvůli draslíku nemohou přijímat větší množství ovoce a zeleniny, se doporučuje denně doplňovat vitamin C ve formě preparátů. Nedávné studie hodnotily výskyt deficitu vitaminu C mezi pacienty na hemodialýze a to, jak doplňky stravy s vitaminem C mohou ovlivnit koncentraci vitaminu v krvi.

Nezbytný vitamin C

Vitamin C neboli kyselina askorbová je ve vodě rozpustná látka, která v lidském těle plní mnoho důležitých funkcí. Podílí se na tvorbě kolagenu, je proto nezbytný pro správnou stavbu kostí, cév, svalů, šlach, kůže i hojení ran. Je významným antioxidantem, chrání buňky před poškozením reaktivními formami kyslíku. Usnadňuje vstřebávání železa z potravy. Má vliv na imunitu organismu, podílí se na jeho odolnosti proti infekci.

Hemodialýza snižuje hladiny vitaminu C

V jedné studii výzkumníci zjišťovali vliv hemodialýzy na plazmatické koncentrace vitaminu C. Osmi pacientům na hemodialýze byly v různých časových bodech odebrány vzorky krve a testovány na plazmatické koncentrace vitaminu C. Ve druhé studii byly u 203 hemodialyzovaných pacientů zjišťovány hladiny vitaminu C v plazmě před zahájením dialýzy a posuzováno užívání vitaminu C v doplňcích stravy a v potravě.

Přípravky s vitaminem C mohou pomoci

Výsledky výzkumu ukázaly, že v průběhu jedné hemodialyzační procedury, klesají plazmatické koncentrace vitaminu C v průměru o 60 %. Průměrná koncentrace vitaminu C v plazmě před zahájením dialýzy byla u pacientů, kteří neužívali preparáty s vitaminem C, více než 3krát nižší než u pacientů, kteří je užívali.

Je tedy zřejmé, že hemodialýza významně snižuje koncentraci vitaminu C v plazmě a užívání preparátů vitaminu C umožňuje pacientům dosáhnout jeho vyšší plazmatické koncentrace.

Zdroje:
http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(14)00186-1/abstract
http://www.nefrologie.eu

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme