Vláknina snižuje riziko diabetu

Další studie přináší důkazy, že strava s vysokým obsahem vlákniny pomáhá chránit před diabetem 2. typu. Podle odborníků může být tento efekt z velké části způsoben váhovými úbytky spojenými se zvýšenou konzumací obilovin a zeleniny.

Vláknina jako ochrana před diabetem

Vědci studovali údaje o stravovacích návycích téměř 30 tisíc Evropanů z různých zemí, kteří byli sledováni v průměru 11 let. Analýza dat ukázala, že jedinci s nejvyšším příjmem vlákniny ve stravě (více než 26 g denně) měli o 18 % nižší pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu než ti s nejnižším příjmem vlákniny (méně než 19 g denně). Rozhodující roli zde však podle odborníků hrála obezita. Když vzali při svých výpočtech v úvahu také BMI (index tělesné hmotnosti), výhody vysokého obsahu vlákniny ve stravě v prevenci diabetu se neprojevily.

Pomáhá hlavně vláknina z obilovin a zeleniny

Vědci se dále zaměřili na různé zdroje vlákniny. Zjistili, že u lidí, kteří konzumovali nejvyšší množství vlákniny v podobě obilovin, byla pravděpodobnost rozvoje diabetu nižší o 19 % ve srovnání s osobami, jejichž příjem vlákniny z těchto zdrojů byl nejnižší. U jedinců, kteří byli největšími konzumenty vlákniny v podobě zeleniny, pak pokles rizika činil 16 %. Obiloviny tvořily u účastníků studie 38 % z celkového příjmu vlákniny a byly hlavním zdrojem vlákniny ve všech zemích s výjimkou Francie, kde tuto funkci plnila zelenina. Příjem vlákniny v podobě ovoce s nižším rizikem vzniku diabetu spojen nebyl.

Preventivní význam vlákniny potvrzen

Uvedené výsledky pak potvrdilo i dalších 18 studií ze Spojených států, Evropy, Austrálie a Asie. Zdá se tedy, že každodenní konzumace zvýšeného množství vlákniny, zejména v podobě obilnin, může kromě dalších příznivých zdravotních účinků přispět ke snížení rizika diabetu 2. typu.

Zdroje:
http://www.renalandurologynews.com/diabetes/fiber-rich-diet-lowers-diab…
http://www.diabetologia-journal.org/files/InterActConsortium.pdf

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme