Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyŽivot s dialýzou Vláknina v ledvinové dietě

Vláknina v ledvinové dietě

Lidé s chronickým onemocněním ledvin a ti, kteří již jsou léčeni dialýzou, musí dodržovat tzv. ledviny šetřící dietu. Při pečlivém respektování všech omezení může být někdy komplikované zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny. Hodně druhů potravin s vysokým obsahem vlákniny je totiž příliš bohatých na draslík a fosfor. Přesto by měla být vláknina díky svým přínosům pro celkové zdraví nepostradatelnou součástí stravy pacientů s chronickým onemocněním ledvin.

Co je to vláknina?

Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy. Nepatří mezi živiny a není zdrojem energie. V trávicím traktu není rozložena enzymy a dostává se nedotčena až do tlustého střeva a stolicí z těla ven.

Výhody vlákniny pro lidi s onemocněním ledvin

  • udržuje zdravý trávicí trakt – podporuje příznivé složení mikroflóry tlustého střeva
  • zabraňuje vzniku zácpy – zvyšuje objem stolice a aktivitu střeva, a tím zrychluje průchod potravy zažívacím traktem
  • pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi – zpomaluje trávení a absorpci sacharidů, a tak brzdí vzestup hladiny glukózy v krvi
  • pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi – snižuje absorpci cholesterolu z potravy

Vláknina v ledvinové dietě

Při dietních změnách s cílem zvýšit příjem vlákniny nezapomínejte, že náhlé zvýšení vlákniny v potravě může způsobit nadýmání a křeče. Podíl vlákniny ve stravě by se měl zvyšovat postupně a spolu s ním je nutné také upravit příjem tekutin. Mezi vhodné zdroje vlákniny při chronickém onemocnění ledvin patří zejména celozrnné cereálie a různé druhy ovoce a zeleniny (jedna porce představuje půl šálku), např. neloupaná jablka, meruňky, ananas, borůvky, červená řepa, salát brokolice, růžičková kapusta, zelí, mrkev, květák, celer, kukuřice, lilek atd.

Jak zvýšit obsah vlákniny v jídelníčku?

  • Jezte všechny povolené druhy ovoce a zeleniny.
  • Konzumujte ovoce a zeleninu i se slupkou, pokud je to možné.
  • Dejte si na svačinu nesolený popcorn nebo syrovou zeleninu.
  • Jezte pravidelně celozrnné pečivo a další cereálie.
  • Zvolte raději celé ovoce místo pití ovocných šťáv.
  • Vyzkoušejte vlákninu jako doplněk stravy (nejprve se však poraďte se svým ošetřujícím lékařem).

Zdroj: davita.com

29. 8. 2012 | Redakce Ledviny.cz | Život s dialýzou

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.