Vliv hypertenze na onemocnění ledvin souvisí s věkem

Vyšší systolický krevní tlak je spojen se zhoršením stavu u pacientů s onemocněním ledvin a představuje také vyšší riziko v řadě dalších případů, včetně ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice a selhání ledvin. Ukazuje se však, že význam tohoto spojení s věkem klesá, což naznačuje, že starší pacienti s chronickým onemocněním ledvin budou pravděpodobně vyžadovat obezřetnější léčbu hypertenze.

Hypertenze jako významný rizikový faktor

Hypertenze představuje jeden z nejvýznamnějších léčitelných rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob a je běžná u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Stále však není k dispozici dostatek studií hodnotících přesný dopad snižování krevního tlaku na zdravotní stav starších pacientů.

Dopad hypertenze se s věkem zmírňuje

Americká studie analyzovala údaje více než 300 000 pacientů trpících chronickým onemocněním ledvin. Hlavním předmětem zkoumání byla souvislost mezi systolickým krevním tlakem nad 140 mm Hg a vyšším rizikem ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice, selhání ledvin a úmrtí u pacientů s chronickým onemocněním ledvin ve všech věkových kategoriích. Bylo zjištěno, že uvedený vztah ztrácí s pokročilejším věkem na síle. Systolický krevní tlak nižší než 110 mm Hg byl spojen s vyšším rizikem úmrtí, ale nižším rizikem ischemické choroby srdeční a mozkové mrtvice. Diastolický krevní tlak nižší než 70 mm Hg byl spojen s vyšším rizikem úmrtí, ale nevykazoval žádné spojení s ostatními klinickými výsledky.

Řešením je individuální přístup

Výsledky výzkumu tak podporují existující doporučené léčebné strategie, ale zdůrazňují potřebu obezřetnějšího postupu v léčbě starších pacientů s onemocněním ledvin. Podle autorů studie uvedená zjištění ukazují, že individuální přístup je ideálním řešením v terapii hypertenze těchto pacientů.

Zdroje:
http://ckdnews.com/2016/04/27/blood-pressure-targets-for-individuals-wi…
http://cjasn.asnjournals.org/content/early/2016/04/20/CJN.08660815.abst…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme