Výhodnější je podávat vitamin D perorálně

Výsledky nové studie naznačují, že perorálně podávaného aktivního vitaminu D stačí ke kontrole sekundární hyperparatyreózy u pacientů na chronické hemodialýze menší množství, než když je tento vitamin podáván intravenózně.

88 pacientů na hemodialýze dostávalo třikrát týdně vitamin D intravenózně. Poté jim byla stejná dávka podávána perorálně třikrát týdně v průběhu dialyzační procedury. Průměrná dávka vitaminu D činila 2,1 µg třikrát týdně. Po třech měsících se sérové hladiny parathormonu výrazně snížily a celkové hladiny vápníku v séru se významně zvýšily (2,34 až 2,40 mmol / l). Navíc dávka vitaminu D byla během sledovaného období snížena, průměrně o 0,44 µg na jednu dávku. Perorální podávání léku tak bylo spojeno s poklesem finančních nákladů i doby nutné ošetřovatelské péče.

březen 2014

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/hemodialysis-patients-benefit-more-f…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme