Konzervativní léčba

Vysoký příjem tekutin snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů

Ledvinové kameny vznikají z látek, které jsou za normálních okolností v moči rozpustné. Při změně podmínek však může dojít k jejich krystalizaci a postupné proměně v nerozpustný konkrement. Výzkumy z poslední doby ukazují, že vysoký příjem tekutin je efektivní a bezpečný způsob prevence ledvinových kamenů. Navíc bylo zjištěno, že s rizikem vzniku ledvinových kamenů souvisí také věk a pohlaví.

Pitný režim v boji proti ledvinovým kamenům

Analýza údajů z několika studií zahrnující celkem téměř 300 tisíc pacientů ukázala, že vysoký příjem tekutin, který byl definován jako množství postačující k dosažení minimálního objemu moči 2 až 2,5 l za den, významně snížil riziko vzniku ledvinových kamenů (některé studie vykázaly až 60% snížení rizika). Vysoký příjem tekutin navíc významně snížil riziko opakovaného vzniku ledvinových kamenů (některé studie vykázaly až 80% snížení rizika).

Věk a pohlaví hrají roli

Jiná studie, která zahrnula 293 mužů a 416 žen, zkoumala metabolismus některých látek, které se podílejí na vzniku ledvinových kamenů. Bylo zjištěno, že vylučování vápníku močí se snižuje s věkem a hladiny vápníku v moči jsou vyšší u mužů než u žen. Zvýšení sérového kreatininu naznačující poškození ledvin způsobilo pokles hladiny vápníku v moči. Vylučování oxalátů (látek významně se podílejících na vzniku ledvinových kamenů) močí bylo vyšší u mužů, ačkoliv nebyl zaznamenán žádný rozdíl v příjmu oxalátů, což naznačuje rozdíly v metabolismu oxalátů mezi pohlavími.

Účinná prevence

Uvedené výsledky tak potvrzují skutečnost, že zvýšený příjem tekutin je nejen účinnou, ale také finančně nenáročnou a bezpečnou formou prevence vzniku ledvinových kamenů. Navíc se ukazuje, že věk a pohlaví významně ovlivňují schopnost vylučovat močí klíčové látky související s rizikem vzniku ledvinových kamenů a je třeba je vzít v úvahu při hodnocení rizika.

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/high-fluid-intake-lowers-kidney-ston…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme